Culturele ANBI toegekend

Culturele ANBI toegekend

Op 30 maart 2019 heeft de Belastingdienst laten weten dat de Stichting Zuid-Hollands Autobus Museum per 23 mei 2018 is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, ook wel bekend als ANBI. Tegelijk is de status Culturele ANBI toegekend. Met deze status is het voor zowel particulieren als voor bedrijven fiscaal interessant om de Stichting Zuid-Hollands Autobus Museum te steunen met een eenmalige of periodieke gift.

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling en is toegekend om dat Stichting Zuid-Hollands Autobus Museum zich onder andere inzet voor het algemeen belang en geen winstoogmerk heeft.

Hoe werkt het precies voor particulieren?
Particulieren kunnen de fiscale aftrek van hun gift aan de Stichting Zuid-Hollands Autobus Museum met 25% verhogen. Bijvoorbeeld: wie € 100 doneert, mag € 125 als aftrekpost opvoeren bij de inkomstenbelasting. Dit mag over een bedrag van maximaal € 5.000. Per jaar is de verhoging dus maximaal € 1.250.

En voor bedrijven?
Bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen anderhalf keer het bedrag van hun gift aan de Stichting Zuid-Hollands Autobus Museum als aftrekpost opvoeren in de aangifte vennootschapsbelasting. Bedraagt uw gift bijvoorbeeld € 1.000, dan mag u € 1.500 aftrekken (150%).

Periodieke giften en/of donaties, toegezegd voor tenminste vijf jaar, bieden nog meer belastingvoordeel. Doet u zowel een gewone gift als een periodieke gift aan een culturele ANBI? Ook dan is het bedrag van de verhoging maximaal € 1.250.


Comments are closed.